Hallinto


Hallinnointi ja johtamistavat
Kaavio pdf-tiedostona

Säkylän Urheilijat Ry:n toiminnan hallinnointi ja johtamistapa on säilynyt hyvin samankaltaisena koko sen 70- vuotisen historian ajan. Seuran vuosikokous valitsee johtokunnan jäsenet, puheenjohtajat, sihteerin ja taloudenhoitajan. Johtokunta päättää sitten lajijaostojen määrän, nimeää niihin puheenjohtajat ja päättää muiden tarvittavien toimielimien perustamisesta ja henkilöiden nimeämisestä erilaisiin tehtäviin.

Vuosien kuluessa seurassa on toiminut jaostoja samaan aikaan kolmesta seitsemään. Seuran perustamisesta lähtien sen organisaatiossa on toiminut katkoksitta vain yleisurheilu- ja hiihtojaosto. Muita jaostoja on perustettu tarpeen mukaan ja innostuksen hiipuessa kyseessä olevaa urheilulajia kohtaan jaostojen toiminta on lopetettu.

Jaostoja, mitkä ovat joskus kuuluneet Säkylän Urheilijoiden organisaatioon, ovat mm. suunnistusjaosto, uintijaosto, naisjaosto, koripallojaosto, voimailujaosto, huvitoimikunta, ampumahiihtojaosto, nyrkkeilyjaosto, tennisjaosto, tyttö- ja poikaurheilujaosto, palloilujaosto, voimistelujaosto ja valistusjaosto.

Merkittävin urheilulajin hiipuminen seurassa on tapahtunut aivan viime vuosina ampumahiihdon kohdalla. Kaksi kertaa Suomen parhaaksi ampumahiihtoseuraksi 1990- luvulla valitulla Säkylän Urheilijoilla on ampumahiihtojaostossaan valitettavasti enää vain muutama toimija.

Uutta etsimässä ja kokeilemassa

Säkylän Urheilijat haluaa nyt vuonna 2014 seurata aikaansa ja luoda uutta hallinto- ja johtamistapaa. Se pyrkii pois liian johtajavaltaisesta tavasta johtaa seuraa. Jokaisella jaostolla ei välttämättä tarvitse olla enää johtajaa, vaan vaadittavat työt sovitaan tehtäväksi yhteisymmärryksessä jaoston jäsenten kanssa. Sovitaan esimerkiksi, että sinä hoidat valmennuksen, sinä koulutuksen, sinä tiedotuksen, sinä kilpailut, sinä talouden, sinä kuljetukset jne.

Seuraan ei perusteta kankealiikkeistä jaostoa, jos ko. lajin harrastajia on vähän. Samasta syystä jaosto voidaan lopettaa ja muutaman urheilijan asioita järjestelemään nimetään yhteyshenkilö.

Syitä uuden etsimiseen on monia. Äidit ja isät ovat toiminnassa mukana vain sen ajan, kun omat lapset urheilevat seurassa. Jäsenet eivät halua sitoutua pitkäksi ajaksi mukaan toimintaan, koska koetaan, että myös kirjallisten töiden määrät ovat kasvaneet ja monimutkaistuneet yhä enemmän aikaa vieviksi. Yhteiskunta asettaa yhä lisää lakeja ja säädöksiä verohallinnon, yhdistysrekisterin, rahaliikenteen, vakuutusten jne. osalta. Kaikesta tehdystä täytyy löytyä kuitti.

Voisiko seuran oman hallinnon keventämisen ratkaisumallista lähteä liikkeelle radikaali, julkisen vallan ohjauksen vähentäminen vapaaehtoistoiminnassa?

Säkylä Urheilijat aikoo jakaa kokous- ym:t pöytäkirjansa internetin välityksellä kaikkien saataville. Näin tehdessään seura haluaa lisätä avoimuutta ja toivoo, että menettelyn myötä mukaan liittyisi uusia, aktiivisia henkilöitä.


Sivustosta

Sivustosta
Toteutus

Täydennä historiikkia

Lähetä palautetta tai kerro meille muistojasi seurasta.

Lähetä viestisi tästä

Ota yhteyttä

Säkylän Urheilijat ry
Seuratalo Honkala 2 krs
Poroholmantie 1, 27800 Säkylä
toimisto@sakylanurheilijat.fi