SM-suunnistus Säkylässä

Säkylän Urheilijat on järjestänyt 1900-luvun loppuvuosikymmeninä lukemattoman määrän suuria kansallisia suunnistuskilpailuja. Yksi kookkaimmista oli seuran 30-vuotisjuhlavuonna 1974 käyty kisarupeama, jolloin Pentti Hulmin pihapiiriin ja sitä ympäröiviin Sydänmaan lähimetsiin kokoontui yli 800 kilpailijan joukko.

Pari vuotta aiemmin kisakeskuksena oli Nummiojan kylä Säkylän ja Yläneen kuntien rajamailla. Yhdessä Eura-Kauttuan Urheilijoiden kanssa pidettyihin kaksipäiväisiin kansallisiin ilmoittautui silloinkin yli 800 pihkaniskaa hiihdon legendaarisen olympiavoittajan Veikko Hakulisen johdolla.

Ratoja on säkyläläisissä suunnistustapahtumissa kehuttu aina. Sen sijaan osa tarkkoihin karttoihin tottuneista kilpailijoista oli lehtitietojen mukaan ollut Nummijoella lievissä vaikeuksissa ”ylimääräisten soiden ja kallioiden” kanssa. Sää oli kisapaikalla ajoittain helteinen, mutta pakkaa sekoittanut raju sadekuuro pääsi liottamaan kartat ja kilpailukortit pahemman kerran. Niinpä maalissa jouduttiin monen kilpailijan kortista jopa arvailemaan oikeita rastimerkintöjä.

Seura on päässyt kertaalleen junailemaan kotinurkillaan myös suunnistuksen SM-kilpailut. Se tapahtui lokakuussa vuonna 1982, jolloin varuskunnan harjoitusalueen mäntykankailla ratkottiin pitkien matkojen mestaruudet.

Säkylässä kilpailtiin 13 sarjan sijoituksista. Osanottajia oli lähes 900, joista naisia yli 250. Miesten pääsarjassa oli vajaan 25 kilometrin lenkillä 22 rastia. Naisilla vastaavasti matka oli 15 kilometriä, sisältäen 17 rastipistettä.

Seuran silloisen puheenjohtajan Paavo Mattisen johtaman kisan keskuksena oli Huovinrinteen kuntotalo. Karttatyön arkkitehtina ja kilpailun ratamestarina hääri itseoikeutetusti suunnistuksen monitoimimies Matti Juhonsalo.